DE FEEKS WORDT GETEMD

Het voelt alsof ik aan het zondigen ben. Omringd door honderden mensen sta ik midden in het authentieke Globe Theatre in London mij te verheugen op een theaterstuk, waarvan de originele versie, volledig tegen mijn principes in gaat. ‘De Feeks Wordt Getemd’ wordt, in deze tijd, beschouwd als één van Shakespeare’s meest afschuwelijke en ongemakkelijke komedies. De sterke en dappere persoonlijkheid van Kate wordt voor een publiek toeschouwers verbrijzeld. Dit maakt het stuk niet populair onder ‘de geëmancipeerde’ vrouw. Het controversiële theaterstuk krijgt door regisseuse Caroline Byrne een hele andere betekenis; haar versie speelt zich af in Ierland 1916.

In 1916 brak de ‘Paasopstand’ in Ierland uit. In het algemeen werd deze opstand vanaf het begin gezien als een verloren strijd. Kansloos tegenover duizenden Britse manschappen, was het te voorspellen dat de kleine groep Ierse rebellen de strijd niet zouden winnen. Hoewel dit vanaf het begin bekend was, bleven de rebellen toch standvastig geloven in hun doel. Al koste het hun leven, ze gaven de moed niet op. Dit is terug te zien in Kate als personage. Vooral in de eerste helft blijft Kate ondanks de keuzes die voor haar gemaakt worden, dichtbij haar persoonlijkheid. In de tweede helft is het echter pijnlijk te zien hoe haar kracht door omstandigheden geleidelijk afneemt. De emoties zijn aanstekelijk, je voelt ze terug bij het publiek. De Ierse muziek die bij de verschillende scenes wordt gebruikt heeft een magisch effect. Deze draagt op een aangrijpende en subtiele manier bij aan het compleet plaatje.

De Ierse ‘Paasopstand’ was niet helemaal een verloren strijd. Door de opstand groeide het nationaal besef. De Ieren durfden steeds meer voor zichzelf op te komen. In de laatste scene van de voorstelling is dit terug te zien. Tekstueel veranderde er niets aan de scene. Door kleine veranderingen in stemintonatie en gezichtsuitdrukking, werd het publiek aan het denken gezet.

De subtiele en doordachte interpretatie van de regisseuse voegt een extra laag toe aan ‘De Feeks Wordt Getemd’. Initieel bedoeld als een komedie, wordt er door haar interpretatie een subtiele combinatie bewerkstelligd tussen tragedie en komedie. Caroline Byrne’s benadering maakt dat het publiek kritisch gaat kijken naar wat er gebeurt op het podium.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s