DE DOOS VAN PANDORA

De Griekse Goden hebben de vrouw gemaakt en noemden haar Pandora. Ze was mooi, charmant bedreven door de kunst van vleierij. De goden gaven haar ook een doos met al het kwaad van de wereld. De nieuwsgierige vrouw opende de doos en het kwade overviel ons.

In Pandora’s Box wordt de neerwaartse spiraal van de vurige, onbezonnen, maar toch onschuldige showgirl Lulu gevolgd. Lulu’s schoonheid en seksualiteit heeft een verwoeste uitwerking op iedereen waarmee zij in contact komt. Een ware femme fatal, die op een achterbakse manier haar beauty gebruikt om mannen te verleiden en in het ongeluk te storten.

Begeleid door organist Geert Bierling werd het publiek, in Der Aa-kerk, op een unieke manier meegenomen in het dramatiek van Pandora’s Box.

DSC_5651


PUBLIEK AAN HET WOORD

“Pandora’s box is een hele gekke film, ik heb hem nu een paar keer begeleid en iedere keer ontdek ik nieuwe dingen. Het is een film waar heel veel emotie in zit. Het beeldt het decadente Berlijn van voor de oorlog uit en richt zich op de vrouw die eigenlijk gevaarlijk is voor de man.  De vrouw wordt beschuldigd van al het kwaad, maar de man laat het toe. Wanneer de doos van Pandora open is dan kan de kwade geest niet meer terug.” – Geert Bierling, Organist

DSC_5616


“Lulu is een draakje, heel manipulatief. Ik had de film al eerder gezien. Het is ongelooflijk wat de orgelmuziek met de film doet. In het begin moet het even een plekje vinden, dan hoor je heel erg de orgelmuziek. Je moet dan nog in de film komen, maar op een gegeven moment valt het helemaal samen. Ik vond het prachtig, met de hele kerk en plek eromheen.” 

DSC_5604


“Je kijkt naar een stukje filmgeschiedenis. Het is de eerste keer dat ik een zwartwit film zie die begeleid wordt door een organist. Er zit ontzettend veel drama in de film. Met de muziek wordt al die dramatiek enorm versterkt. De organist heeft natuurlijk een prachtige prestatie geleverd. Twee en een half uur lang de mensen weten te boeien met muziek, dat is kunst.” 

DSC_5609


 

Advertenties